Stearyl Glycyrrhetinate Acid (STG/SGA)

Grupa:

Gatunki lukrecji to zioła występujące w rejonie Morza Śródziemnego. Korzeń jest używany w przemyśle spożywczym, tytoniowym i kosmetycznym.

Lukrecja składa się z aktywnych składników, takich jak saponiny, flawonoidy, chalkony, izoflawony, a także z innych związków, takich jak asparaginy, glukoza, sacharoza i polisacharydy. Od czasów starożytnych lukrecja była używana do leczenia wykwitów skórnych, w tym zapalenia skóry, egzemy, świądu i cyst.
Stearyl glycyrrhetinate (SG), pochodna GA, został również wykorzystany do wybielania skóry, który jest stosowany jako środek do opalania i ochrony przeciwsłonecznej.