Caprylic/Capric Triglyceride

Grupa:

Caprylic/Capric Triglyceride

Trójgliceryd kaprylowo-kaprynowy

Emolient stosowany w preparatach do pielęgnacji włosów i skóry.  Stosowany w kosmetykach tworzy na powierzchni skóry warstwę okluzyjną, zapobiegającą nadmiernemu odparowywaniu wody.

Jest to bardzo dobra substancja natłuszczająca, wygładzająca oraz zapewniająca prawidłową ochronę skórze. Dzięki niej skóra staje się gładka, elastyczna i miękka.

Posiada także właściwości konserwujące.

Ze względu na swoje właściwości bardzo chętnie wykorzystywany jest w kosmetyce.

Cechy: neutralny, bezbarwny i bezzapachowy, a także trwały i dobrze rozpuszczalny.

Używany w kosmetyce kolorowej ułatwia równomierne rozprowadzenie pigmentów.