Olej z nasion bawełny (cottonseed oil)

INCI: Gossypium (Cotton) Seed Oil.

Posiada właściwości zmiękczające, uelastyczniające skórę i przeciwzapalne. Głęboko nawilża i regeneruje suchą i zniszczoną skórę. Nie zatyka porów. Olej bawełniany może być stosowany na włosy. Zapobiega rozdwajaniu się końcówek włosów. Można nim pielęgnować suche skórki wokół paznokci. Przez dużą zawartość witaminy E przyspiesza regenerację skóry ciała.

Powstaje w procesie tłoczenia na zimno.