Stearyl Glycyrrhetinate Acid (STG/SGA)

Grupa: Funkcja: , , Obszar działania: ,

Stearyl Glycyrrhetinate Acid (STG/SGA)

Gatunki lukrecji to zioła występujące w rejonie Morza Śródziemnego. Korzeń jest używany w przemyśle spożywczym, tytoniowym i kosmetycznym. Lukrecja składa się z wielu aktywnych składników, takich jak saponiny, flawonoidy, chalkony, izoflawony, a także asparaginy, glukoza, sacharoza i polisacharydy. Od czasów starożytnych lukrecja była używana do leczenia wykwitów skórnych, w tym zapalenia skóry, egzemy, świądu i cyst. Stearyl glycyrrhetinate (SG), pochodna kwasu glicyryzynowego. Wykorzystywany jest do wybielania skóry, oraz jako środek do opalania i ochrony przeciwsłonecznej.

Działa w małych dawkach i jest szczególnie wskazany do produktów do makijażu i pielęgnacji skóry wrażliwej. Jest środkiem odżywiającym skórę.

 

Rekomendowane użycie: 0.05 – 0.5%

 

ZASTOSOWANIE

kremy anti-aging,

kremy przeciwzapalne,

Kremy ochronne,

Produkty do makijażu.

 

GŁÓWNE CECHY

Kondycjonuje skórę,

Wykazuje działanie łagodzące,

Kojące,

Pielęgnacja włosów.