Biotyna (Witamina B7 / Witamina H)

Grupa:

Biotin

INCI Biotin

 

INFORMACJE OGÓLNE

Biotyna, którą posiadamy nadaje się dla przemysłu kosmetycznego i spożywczego.

Biotyna zwana jest też witamina B7 / witaminą H / koenzymem R.

Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Bardzo często wykorzystywana jest w produktach kosmetycznych do włosów ze względu na jej wyjątkowe działanie. Osoby ze słabymi, cienkimi i łamliwymi włosami powinny używać kosmetyków z tym surowcem, ponieważ związki siarki zawarte w biotynie wpływają na kondycję włosów i paznokci. Używa się jej w kremach i serach do rozjaśnienia przebarwień. Biotyna działa na zewnętrzne warstwy skóry odpowiedni ją nawilżając i chroniąc przed czynnikami zewnętrznymi. Nadaje się do skóry dojrzałej i problematycznej.

Biotyna uelastycznia, wygładza, nawilża skórę. Łagodzi podrażnienia. W preparatach do włosów nadaje im grubości, wygładza je, nawilża i uelastycznia przez co są mniej skłonne do wypadania. Możemy wyróżnić jej działanie lecznicze na stany zapalne skóry, trądzik i inne zmiany skórne. Polecamy w połączeniu z substancją aktywną Ganother®.