Enzym > Kosmetyka > Pozostałe surowce > Pozostałe surowce > Witaminy > Niacynamid (Witamina B3)

Niacynamid (Witamina B3)

Grupa:

INFORMACJE OGÓLNE

Niacynamid substancja rozpuszczalna w wodzie. Jest często stosowana w suplemetach diety i kosmetykach. Wykazuje wysoką skuteczność w walce z problemami skórnymi. Najczęściej stosujemy witaminę B3 do skóry trądzikowej, podrażnionej i przesuszonej. Bierze udział w przemianach energetycznych komórek, wpływając pozytywnie na odbudowę i regenerację skóry. Pobudza produkcję kolagenu. Niacynamid wpływa na wzrost produkcji ceramidów, które pełnią rolę spoiwa wypełniając przerwy międzykomórkowe. Działają jak bariera dla skóry, zwiększając jej elastyczność i chroniąc ją przed czynnikami zewnętrznymi. Niacynamid hamuje utratę wody (TEWL), przez co wpływa na odpowiednie nawilżenie warstwy rogowej skóry.

Naicynamid wykazuję także działanie rozjaśniające i redukujące przebarwienia skórne. Polecany jest dla osób starszych ze skórą dojrzałą, która w wyniku długotrwałej ekspozycji na słońce oraz promieniowanie UV utraciła sprężystość i elastyczność.

Naicynamid reguluję wytwarzanie sebum przez co znacząco ogranicza powstawanie trądziku.

Rekomendowane użycie: 0,5 – 5%

Bardzo dobrze rozpuszczalny w wodzie.

ZASTOSOWANIE

  • produkty do cery trądzikowej, przesuszonej,
  • produkty regenerujące i odbudowujące skórę,
  • produkty antycellulitowe,
  • produkty rozjaśniające,
  • kremy anti-age,
  • serum przeciwzmarszczkowe.

GŁÓWNE CECHY

  • poprawia wygląd skóry dojrzałej,
  • rozjaśnia przebarwienia,
  • działa silnie przeciwzapalnie i łagodząco.